Registered trademarkHome CC-Proof Copyright TrademarkEuromerk

zoeken
domeinnaam | handelsnamen
merknamen | octrooien
gratis merkbewaking

> links <

online registreren
idee | merknaam
tv-format | octrooi

merkenbureau zoeken Amsterdam | Breda | meer...

Vragen over
auteursrecht | domeinnamen
handelsnamen | ideeën
inbreuk | kwekersrecht
merken | modellen
naburige rechten | octrooien
portretrecht | tv-formats

trefwoordenregister


nieuws
actueel | nieuwsbrieven | Twitter

 

Vragen over domeinnamen

Op deze pagina:
Algemene informatie over internet
Informatie over domeinnamen

Algemene informatie over adressen op het internet:

Om te kunnen begrijpen hoe adressen op het internet werken, kunnen we het beste een vergelijking maken met het vaste telefoonnet.
Op het moment dat u iemand gaat bellen, moet er een verbinding tot stand worden gebracht met een ander telefoontoestel. In het telefoonboek zoekt u naar de naam van een persoon in een bepaalde stad. Daar vindt u een netnummer (kengetal) zoals 070 voor Den Haag, en een abonnee-nummer. Als u het nummer kiest, wordt door de telefooncentrale een verbinding tot stand gebracht met het toestel van degene die u wilt spreken.

Wat is een URL?
Een URL is het unieke adres waarmee naar de locatie van een webpagina op het internet wordt verwezen. U kunt het vergelijken met een vermelding in het telefoonboek. De URL begint meestal met http:// (zie ook: IP-adres)

Wat is een domeinnaam?
In het kort: het stuk van de URL dat volgt op www. (voorbeeld: koelkasten.nl)
In bovenstaande vergelijking zou dit het netnummer (kengetal) + het abonnee-nummer zijn.

Wat is een extensie of Top Level Domain?
De extensie in een domeinnaam is het gedeelte achter de laatste punt. In bovenstaande vergelijking zou dit het netnummer (kengetal) zijn. Door het intoetsen van 070-1234567 legt u contact met een ander toestel dan wanneer u 010-1234567 intoetst. Zo brengt het intoetsen van www.koelkasten.nl u op een andere website dan www.koelkasten.be.
Behalve landen-extensie zijn er ook extensies die iets zeggen over de eigenschappen van de eigenaar van de website, zoals .com en .biz (commerciële organisaties); .org (niet-commerciële organisatie); .gov (Amerikaanse overheid), .info (informatieve website). Tegenwoordig worden extensies veelal door elkaar gebruikt en is er geen duidelijk onderscheid meer.

Wat is een Second Level Domain?
Een Second Level Domain is het stuk tussen www. en de punt voor de extensie. In bovengenoemd voorbeeld is dat bijvoorbeeld het woord koelkast.

Wat is een subdomein?
Organisaties kunnen sub-domeinen aanmaken om voor verschillende onderdelen van hun organisatie een eigen website te kunnen bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeerbeheer.amsterdam.nl sport.amsterdam.nl en cultuur.amsterdam.nl.

Wat is een website?
In bovenstaande vergelijking is een website te vergeljken met het telefoontoestel van degene die u wilt spreken: uw uiteindelijke bestemming.

Waar staat een website eigenlijk?
Uw telefoon hangt aan de muur, of staat op een kastje. Een website staat ergens op een stukje van de harde schijf van een computer (server). Het "adres" van dat stukje harde schijf is het IP-adres.

Wat is een IP-adres?
Een IP adres kunt u vergelijken met het aansluitpunt van uw vaste telefoon (het "stopcontact"). Het IP adres geeft aan wáár de website staat (een stukje harde schijf).

Wat is een nameserver?
Een nameserver is te vergelijken met een telefooncentrale. Een telefooncentrale zorgt ervoor dat u met het juiste toestel contact maakt. Een nameserver zorgt ervoor dat u op de juiste website terecht komt. In feite verwijst de nameserver u naar een IP-adres. In de adresregel van uw browser toetst u niet het IP-adres, maar de URL.

Kan een website verplaatst worden?
Ja, net als uw vaste telefoon kan een website verplaatst worden. Het grote verschil is, dat u uw vaste nummer niet kunt behouden als u naar een andere stad verhuist. Dat kan wel met een mobiel nummer. Net zo goed kan een website verplaatst worden naar een andere server. Als dat gebeurd moeten wél de namerservers worden omgezet.

Informatie over domeinnamen

Kan ik zelf een domeinnaam registreren?
Nee, een domeinnaam kan alleen aangevraagd worden via een service provider die deelnemer is in de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De S.I.D.N. regelt de registratie van .nl domeinnamen. Deze zijn terug te vinden in de "registry". De deelnemer (de service provider) worden registrar genoemd.

Zijn alle domeinnamen toegestaan?
Domeinnamen mochten in het verleden niet "in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden". Hier wordt echter allang niet meer op getoetst. Een aantal TLD's zoals .gov (van de Amerikaanse overheid) kunt u niet registreren. U dien er zelf voor te zorgen dat u geen merkrechten van anderen schendt.

Wat is een goede domeinnaam?
Bij de keuze van een domeinnaam moet u zich afvragen of u hecht aan een goede positie in de zoekmachines. Stel dat u een winkel heeft in landkaarten en reisgidsen met de naam "Van Eerde & Zoonen". Wanneer u meer bekendheid aan uw bedrijf wilt geven en uw producten via het internet wilt gaan verkopen, doet u er goed aan om een beschrijvende domeinnaam te kiezen. Een domeinnaam zoals www.landkaarten-reisgidsen.nl is dan een goede keuze.

Kan ik ook een domeinnaam in een ander land aanvragen?
In de meeste gevallen kan dat gewoon via uw registrar, maar in elk land gelden andere regels. In een aantal landen kunt u alleen een domeinnaam aanvragen als u daar een vestiging heeft.

 

Merkentaal

Trefwoordenregister

Paraplumerk:in tegenstelling tot een individueel merk, een merk dat gebruikt wordt voor een groep producten of alle producten van een bedrijf. Voorbeelden van paraplumerken zijn Phillips, Conimex en het huismerk van C1000.

Een paraplumerk zoals Philips heeft als nadeel dat een negatieve consumentenervaring kan afstralen op alle andere producten van de fabrikant. Andersom kan ook het geval zijn. "Als het koffiezetapparaat goed is, dan koop ik ook die blender van Philips."

Wiki onderwerp: Volgende onderwerp.

 

Wij maken gebruik van Google Analytics
Informatie over cookies
   
| home | merkenbureau | vacatures | website | tarieven | links | disclaimer | contact |